Ett år äldre

18.02.2020

En vecka har nu gått sedan jag fyllde år. 33 år. Det låter allt bra mycket äldre än jag känner mig. Om det är positivt eller negativt låter jag vara osagt.

Men en vecka har som sagt gått och sedan dess har jag funderat kring min situation en hel del. Att det blir fler funderingar kring ens födelsedag är väl egentligen inte så konstigt. Man blir ett år äldre och man funderar kring vad man gör här på jorden egentligen.

Och jag började då fundera kring vad som har hänt i mitt numera 33-åriga liv. Eller hänt och hänt. Det är ju egentligen inte så att speciellt många saker bara händer helt utan anledning utan i mångt och mycket så är det ju faktiskt följder av de olika val vi tagit i livet.

Så vad har jag då gjort för val och vad har det lett till för följder. Visst gjorde man val när man var liten pojk och sprang runt i lågstadieklass också men när jag funderar så är det egentligen från det att jag var 16 år och valde att skriva på för Örgryte som är mitt riktigt stora val som också fick rejäla följder. Följden av att jag skrev på för Örgryte var ju att jag dels fick lämna familj, vänner och lagkamrater i IK Oddevold för att istället flytta ner till Göteborg och få nya både vänner och lagkamrater. Som också väldigt ofta är desamma i mitt fall.

Som följd av detta val så fick jag ju också senare både debutera i ÖIS A-lag och spela ett tiotal Allsvenska matcher.

Under åren så har jag också gjort val som påverkat både det ena och det andra. Jag tog beslutet om att bryta mitt kontrakt i ÖIS och i samband med det börja spela med Qviding och i samma veva börja läsa ekonomi på IHM Business School. Vilket i sin tur ledde till att jag tog beslutet om att börja jobba inom ekonomi och försöka ta mig uppåt i hierarkin på företaget på exakt samma sätt jag alltid siktat högt och försökt slå mig fram inom fotbollen. 

MEN.... Samtidigt som det här är val och beslut jag tagit efter noga övervägande så har jag också tagit en hel del beslut och val lite mer på uppstuds. Och såhär i efterhand så är det val och beslut som inte alls varit varken lika bra eller genomtänkta som tidigare nämnda.

Många kanske skulle säga att det är så som jag skrev här tidigare. Att det bara har hänt. Men så är det ju som sagt inte. Att jag blev spelberoende hände inte bara. Det var jag som valde att spela. Att inte ha kontroll över vad jag gjorde. Att jag testade kokain och sedan blev totalt fast hände inte heller bara. Det var jag som sa ja. Ingen annan. Att jag tog pengar för att finansiera mina olika missbruk hände inte heller bara. Det var jag som tryckte på knappen. Att jag försökte ta livet av mig hände inte heller bara. Det var jag som körde in i bergväggen. Ingen annan.

Det är som ni kanske förstår inte helt lätt att försöka förtränga detta. Framförallt nu när jag fortfarande går i väntans tider och lever i ovissheten kring rättsväsendets beslut längre fram. Frågan är väl också om jag ska förtränga dessa saker. Det tror jag inte.

Men om vi nu talar om att ta beslut och att leva med följderna som blir av dessa beslut så har jag ju faktiskt tagit några beslut som varit mer positivt laddade den senaste tiden. Det är idag nämligen tre år sedan jag tog beslutet att sluta dricka alkohol och sluta dra kokain dagarna i enda. Utöver detta valet så har jag sedan snart två år även tagit beslut om att aldrig spela på någonting igen. Inte ens en liten trisslott.

Utöver dessa två val som nog är de allra största så tog jag dessutom beslut om att jag skulle vara totalt öppen över mina val och hur mitt liv ser ut. Det gjorde jag genom att för ett år sedan gå ut i Offside med ett långt reportage om allt som hänt. Många av er har redan läst det, men jag lägger till det i bildspelet här för er som inte gjort det och som skulle vilja läsa.

Så. Det här var några av mina val som påverkat/påverkar mitt liv. Vad har du gjort för val i ditt liv?